«Укрцукор» пояснив причину різкого зростання цін на цукор
Вартість цукру у роздрібній мережі зросла протягом останніх місяців з 8-9 гривень до 17 до 20 гривень за кілограм.
В галузевій асоціації "Укрцукор" її пояснюють подорожчанням всіх ресурсів, необхідних для проведення весняно-польових робіт (подорожчало все — від палива до добрив). Про це повідомляє ВІККА з аосиланням на "Agravery".
Для рентабельної роботи заводів, ціна цукру, за розрахунками експертів, повинна бути не менше 400 дол./т, що при курсі в 30 грн дає 12 грн/кг цукру від виробника або близько 17 грн/кг у роздріб.
При цьому у переробників спостерігається брак оборотних коштів.
"У виробників валютні кредити, у тому числі на обладнання, та їх обслуговування різко подорожчали. Наша компанія за останні два місяці втратила десятки мільйонів гривень, і не знаю, скільки років ми будемо це відбивати. Адже в 2015-й ми входили при курсі 17 грн за долар, а тепер він зріс майже вдвічі", – зауважив комерційний директор компанії "Харківцукорзбут" Ігор Ярошенко.