Черкащанин став чемпіоном Великобританії із приготування кави (Фото)

Вадим Грановський родом із Черкас є чемпіоном Великобританії з приготування кави в джезві UK Cezve Championship, дворазовим фіналістом чемпіонату світу і засновником компанії Coffee in Action.

В інтерв’ю INSIDER Грановський розповів про роботу в Лондоні, життя на Балі і правильний вибір кавових зерен.

Про життя у Лондоні

Я навчався в університеті рідного міста Черкаси, коли вперше з шкільних часів повернувся до англійської класики, знову відкриваючи для себе зовсім інший світ. Я розумів, що не хочу залишатися в своєму місті після закінчення університету, з нудною роботою і мізерною зарплатою, тому став шукати можливість продовжити навчання у Великобританії.

У результаті я поїхав вчити англійську мову, а потім і маркетинг в лондонському коледжі. Закінчивши його, почав працювати у видавництві – продавати рекламу. Кар’єру в рекламному бізнесі закінчив на посаді комерційного директора тижневика.

Лондон – це калейдоскоп облич, людей, архітектури, який мені настільки сподобався, що став моїм другим домом. Проте з часом я зрозумів, що життя в британській столиці вельми своєрідне.

Наприклад, багато людей будують стосунки один з одним тільки тому, що це вигідно. Ви знаєте, це схоже на якусь епідемію, коли люди спілкуються з тобою тільки тому, що їм щось від тебе потрібно.

У західній цивілізації купують комфортне життя шляхом накопичення матеріальних благ. Старанне споживання яких, підстьобує маркетинговим словоблуддям, тримає людину в упряжці. Система споживчих та іпотечних кредитів прив’язує вас до банку на багато років.

У британців тривалий робочий день, нерідко з ранку до ночі. Зупинитися неможливо – банк відразу нагадає вам про себе. У вас гарний будинок, нова машина і шикарний годинник на зап’ясті? Не зупиняйтеся, все це вам не належить. І скільки ви заробляєте, нерідко диктує саме розмір щомісячних виплат за кредитами.

Про Балі

В якийсь час у мене відбулося багато подій в особистому житті, які стали сигналом про те, що якийсь період у моєму житті закінчився. У мене народилася донька, помер батько і прийшло розуміння, що я не хочу працювати на когось.

Я зрозумів, що комфортне життя в мегаполісі – це ілюзія. Зібрав валізу і поїхав на Балі відпочивати і очищати голову.

Опинившись на острові, я зрозумів, як же там добре. Я зняв повністю дерев’яний, дихаючий будинок і пішов у інший спосіб життя. Прокидався вранці і нікуди не поспішав. Проводив багато часу з донькою. Освоїв серфінг і йогу.

Я відкрив на Балі маленьку кав’ярню з партнером з Америки і нарешті зрозумів, що в мене виник справжній емоційний зв’язок з цим напоєм. Ми почали співпрацювати з сім’єю балійських фермерів, тижнями пропадали на кавових плантаціях на схилах вулкана, дивилися на океан, слухали тишу і вирощували кавові зерна.

Знайомство з кавою

У дитинстві я виявив в кухонній шафі зерна, що нагадують насіння і став їх клацати, роблячи домашнє завдання. Так як кава в моїй родині була напоєм вихідного дня, батьки суботнім ранком виявили напівпорожню банку, і ось тоді мені добре перепало.

Каву, як звичку, я почав прищеплювати собі в Лондоні. Я прожив там дванадцять років і починав знайомство з кави з латте з карамельним сиропом в "Старбакс".

Сьогодні я всього лише намагаюся відродити кавову культуру, яка, на мій погляд, правильна. Культуру споживання натурального кавового зерна.

Про еспресо і кофеїн

Я дуже люблю правильно зроблений еспресо – для мене це просто свято смаку.

Коли в українській кав’ярні приносять еспресо (30 мл), іноді перше, що думає людина: "Зовсім мало. Чому води пошкодували?". Так ось, що я вам скажу – не можна пити міцну каву великими порціями.

Так, свого часу я пив каву з молоком у паперових стаканчиках, але з цього і почалася моя особиста кавова еволюція.

Кофеїн – це стимулятор, який робить дуже серйозні речі з нашим мозком і нервовою системою. Тому важливо розуміти, що після великої порції міцної кави можуть тремтіти руки і почастішати серцебиття. Ставтеся до кави як до ліків, де важливе дозування. Я п’ю приблизно чотири чашки кави в день. Але зрозумійте, моя кава приготована натуральним способом і містить низьку кількість кофеїну.

Я дуже добре знаю свій поріг толерантності до кофеїну і намагаюся його не перевищувати.

Що п’є Україна?

Україна дуже відстала в плані кавової індустрії країна, тому нам можна продати все, що завгодно. Для цього потрібно придумати історію, все красиво упакувати, промити мізки рекламою і люди будуть "це" пити.

Більше половини України п’є розчинну каву, а ще 15 % п’ють розчинні мікси – таку погань, в якій всього 10 % займає кава, а все інше – сухі вершки, цукор, ароматизатори. Цей сурогат досить шкідливий для здоров’я.

У нас в країні велика проблема з алкоголем не тільки тому, що він існує, а тому що немає правильної культури його споживання. Така ситуація і з кавою. Люди п’ють кінські дози неякісної кави з робустою, а після йдуть до лікаря, який радить їм утриматися від кави.

Робуста – дешевий, нерідко екологічно брудний, несмачний сорт кави, в якому в два рази більше кофеїну, ніж в арабіці. Уявіть, що є буряк, з якого можна приготувати дуже смачний салат, наприклад з козячим сиром. І є кормовий буряк, що йде на корм тваринам. Це аналог робусти.

Три правила смачної кави

Щоб приготувати справжню каву, зерна повинні бути свіжо обсмаженими. Це як хліб свіжої випічки – коли його тільки дістали з печі, він смачний, ароматний і корисний. Але через якийсь час стрімко втрачає свій смак і аромат, перетворюючись на сухарі.

Під час вибору кави не орієнтуйтеся тільки на бренд, вивчіть географію кавових зерен, сорти, способи обробки. Все це дає каві певні смакові відтінки. У цьому кава дуже схожа на вино.

Коли кавові зерна обсмажуються, вони набувають коричневого кольору. І знаєте, чому? Одна з причин – цукор, який карамелізіруется при обсмажуванні. Так що теоретично можна сміливо пити каву без цукру.

Про каву в джезві

Щоб смачно зварити каву в джезві, потрібен хороший інструмент, вода і кава. На жаль, у нашій країні велика частина джезв – сувенірні. Безумовно, вони доступні, але низької якості і нерідко небезпечні для здоров’я.

І давайте не будемо брехати собі і визнаємо, що ми звикли купувати дешеві речі низької якості. Наприклад, дешевий одяг, тому що на наступний рік можна купити новий.

Ми схожі на машину для нескінченного споживання дешевих речей. Але варто зупинитися, задуматися і обзавестися інструментом високої якості – порочне коло буде перерване. У мене вдома досі зберігається шкіряний футбольний м’яч, подарунок хрещеного. Він у повному порядку, хоча йому близько 30 років і йому міцно дісталося на асфальті шкільного двору.

Ось такою і повинна бути джезва. Міцна, мідна, ручної роботи. Інструмент справжнього кофемана на довгі роки.

Кава повинна бути тільки свіжого обсмаження і без домішок робусти. Звертайте увагу не на термін придатності, а конкретно на дату, коли кава була обсмажена. Протягом місяця кава має бути перетворена на напій. Так, він може зберігатися рік і два, але в цьому випадку ви купуєте сухарі, а не свіжі зерна.

Раджу молоти каву прямо перед вживанням в якісній ручній кавомолці. Купуйте її раз і назавжди, а після передайте дітям.

Від того, наскільки якісна у вас вода, залежатиме смак кави. Так що вибираємо тільки фільтровану, не кип’ячену воду. Я додаю дві-три чайних ложки меленої в пил кави на сто мілілітрів води. Можна додати чайну ложечку цукру. Пальмового або тростинного. Рекомендую заварювати каву протягом чотирьох-п’яти хвилин.

І не забувайте насолоджуватися напоєм, відкидаючи неспокійні думки далеко за горизонт.

черкащанин чемпіон кава Черкаси
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
8 переглядів в лютому
Я рекомендую
Ніхто ще не рекомендував

Коментарі

Коментарі призначені для обговорення, вияснення цікавих питань. Адміністрація сайту попереджає, що коментарі з використанням ненормативної лексики, пропагандою насилля та образою честі та гідності будуть видалятися.

Суспільство
Група піротехнічних робіт та водолазне відділення аварійно-рятувального загону ДСНС області провели практичні заняття. Метою тренування стало відпрацювання порядку виконання вибухових робіт для захисту інженерних споруд в акваторії річки Дніпро під час пропуску льодоходу, повідомили в ГУ ДСНС у Черкаській області. Тренування розпочались із проведення розрахунку товщі льоду та визначення необхідної кількості вибухівки. Після просвердлювання лунок на прорахо...
Суспільство
Погода цього тижня в області відзначиться чергуванням тепла та холоду на фоні незначних опадів. Сонячним обіцяє бути лише початок тижня, у понеділок температура знизилась  до 2-7º морозу. Найхолодніше очікується 22-23 лютого, морози вночі сягатимуть -4...-9º, вдень -2...-5º. У решту днів температура вночі 0...-5º, вдень +1... +5º. Опади у вигляді мокрого снігу та снігу прогнозують 21-22 лютого, повідомили в обласному гідрометцентрі. З 29 січня температурни...
Культура
Молодіжний хаб відкрили в приміщенні колишньої тютюнової фабрики на вул. Благовісній, 170. Центр дозвілля облаштували на четвертому поверсі. Його розподілили на дві частини – зону відпочинку та конференц-зону, яка вміщуватиме близько 150 осіб. На відкритті заклали ще й «капсулу часу» з посланнями до прийдешнього покоління, повідомили в мерії. Лист у майбутнє написав і міський голова Черкас Анатолій Бондаренко, який взяв участь у відкритті Ambros Hub. Робот...
Суспільство
Протягом 2018 року держлісгоспи Черкаської області сплатили до бюджетів усіх рівнів 291,3 млн гривень податків та 70 млн єдиного соціального внеску. З цих коштів до державного бюджету спрямували 195,3 млн гривень (67%), до місцевого – 96 млн грн, інформують в обласному управлінні лісового та мисливського господарства, повідомили в ОДА. Найбільшу питому вагу в сумі сплачених податків та зборів становить податок на додану вартість – 41% (119,2 млн грн), пода...
Суспільство
У лютому денні температури фактично не опускалися нижче нуля. Тенденція до потепління продовжуватиметься. У понеділок, 18 лютого, сонце чергуватиметься із хмарами всюди, крім Сходу. А з вівторка сяятиме всюди. Температура повітря на Заході найближчими днями триматиметься в межах 5-8 градусів тепла. На Півночі й у Центрі - +2...+4. На Півдні до +8. На Сході температура повітря підніметься лише на трішечки вище нуля - 0...+2, повідомляє ТСН Тиждень. Львівськ...
Суспільство
Черкащанин намагався нелегально переправити за кордон 75 предметів старовини. Оперативники СБУ встановили, що місцевий житель намагався нелегально переправити автотранспортом міжнародного сполучення 75 предметів старовини до однієї з європейських країн, повідомили в прес-центрі СБУ. Правоохоронці виявили в «посилці» ділка колекцію старожитностей, зокрема срібні монети, фібули, а також ювелірні вироби, які відносяться до періодів Скіфської та Черняхівської...
Кримінал
По всім фактам поліцейські проводять перевірку, складено 10 адміністративних матеріалів та відкрито вісім кримінальних проваджень. Правоохоронні органи відстежують ситуацію навколо процесів, пов’язаних із виборчою кампанією в рамках дотримання виборчого законодавства. На сьогодні, до поліції Черкаської області надійшло 76 повідомлень про можливі порушення виборчого законодавства, повідомили в ГУ НП у Черкаській області. Складено 10 адміністративних матеріа...
Суспільство
Антициклон накрив більшу частину Європи, по його периферії відбувається надходження теплого і сухого субтропічного повітря. Вихідними на Черкащину прийде весняне потепління. Хмарність поступово зменшиться і повітря прогріється до +8 градусів. Проте вночі температура знижуватиметься до невеликих морозів. Суттєвих опадів не очікується. Північний вітер додаватиме відчуття холоду, повідомили в ОДА. У понеділок, 18 лютого, тепло ще утримається, проте вже на веч...
Суспільство
Вбивцею виявився раніше судимий житель одного із сіл Шполянського району. До чергової частини Шполянського відділення поліції від жителів одного із сіл району надійшло повідомлення про те, що в місцевому магазині виявлено тіло  продавця магазину. Під час огляду тіла померлої були виявлені явні ознаки насильницької смерті, повідомили в ГУ НП у Черкаській області. Проведеними оперативно-розшуковими заходами протягом доби правоохоронці встановили особу, приче...