Черкащанин став чемпіоном Великобританії із приготування кави (Фото)

Вадим Грановський родом із Черкас є чемпіоном Великобританії з приготування кави в джезві UK Cezve Championship, дворазовим фіналістом чемпіонату світу і засновником компанії Coffee in Action.

В інтерв’ю INSIDER Грановський розповів про роботу в Лондоні, життя на Балі і правильний вибір кавових зерен.

Про життя у Лондоні

Я навчався в університеті рідного міста Черкаси, коли вперше з шкільних часів повернувся до англійської класики, знову відкриваючи для себе зовсім інший світ. Я розумів, що не хочу залишатися в своєму місті після закінчення університету, з нудною роботою і мізерною зарплатою, тому став шукати можливість продовжити навчання у Великобританії.

У результаті я поїхав вчити англійську мову, а потім і маркетинг в лондонському коледжі. Закінчивши його, почав працювати у видавництві – продавати рекламу. Кар’єру в рекламному бізнесі закінчив на посаді комерційного директора тижневика.

Лондон – це калейдоскоп облич, людей, архітектури, який мені настільки сподобався, що став моїм другим домом. Проте з часом я зрозумів, що життя в британській столиці вельми своєрідне.

Наприклад, багато людей будують стосунки один з одним тільки тому, що це вигідно. Ви знаєте, це схоже на якусь епідемію, коли люди спілкуються з тобою тільки тому, що їм щось від тебе потрібно.

У західній цивілізації купують комфортне життя шляхом накопичення матеріальних благ. Старанне споживання яких, підстьобує маркетинговим словоблуддям, тримає людину в упряжці. Система споживчих та іпотечних кредитів прив’язує вас до банку на багато років.

У британців тривалий робочий день, нерідко з ранку до ночі. Зупинитися неможливо – банк відразу нагадає вам про себе. У вас гарний будинок, нова машина і шикарний годинник на зап’ясті? Не зупиняйтеся, все це вам не належить. І скільки ви заробляєте, нерідко диктує саме розмір щомісячних виплат за кредитами.

Про Балі

В якийсь час у мене відбулося багато подій в особистому житті, які стали сигналом про те, що якийсь період у моєму житті закінчився. У мене народилася донька, помер батько і прийшло розуміння, що я не хочу працювати на когось.

Я зрозумів, що комфортне життя в мегаполісі – це ілюзія. Зібрав валізу і поїхав на Балі відпочивати і очищати голову.

Опинившись на острові, я зрозумів, як же там добре. Я зняв повністю дерев’яний, дихаючий будинок і пішов у інший спосіб життя. Прокидався вранці і нікуди не поспішав. Проводив багато часу з донькою. Освоїв серфінг і йогу.

Я відкрив на Балі маленьку кав’ярню з партнером з Америки і нарешті зрозумів, що в мене виник справжній емоційний зв’язок з цим напоєм. Ми почали співпрацювати з сім’єю балійських фермерів, тижнями пропадали на кавових плантаціях на схилах вулкана, дивилися на океан, слухали тишу і вирощували кавові зерна.

Знайомство з кавою

У дитинстві я виявив в кухонній шафі зерна, що нагадують насіння і став їх клацати, роблячи домашнє завдання. Так як кава в моїй родині була напоєм вихідного дня, батьки суботнім ранком виявили напівпорожню банку, і ось тоді мені добре перепало.

Каву, як звичку, я почав прищеплювати собі в Лондоні. Я прожив там дванадцять років і починав знайомство з кави з латте з карамельним сиропом в "Старбакс".

Сьогодні я всього лише намагаюся відродити кавову культуру, яка, на мій погляд, правильна. Культуру споживання натурального кавового зерна.

Про еспресо і кофеїн

Я дуже люблю правильно зроблений еспресо – для мене це просто свято смаку.

Коли в українській кав’ярні приносять еспресо (30 мл), іноді перше, що думає людина: "Зовсім мало. Чому води пошкодували?". Так ось, що я вам скажу – не можна пити міцну каву великими порціями.

Так, свого часу я пив каву з молоком у паперових стаканчиках, але з цього і почалася моя особиста кавова еволюція.

Кофеїн – це стимулятор, який робить дуже серйозні речі з нашим мозком і нервовою системою. Тому важливо розуміти, що після великої порції міцної кави можуть тремтіти руки і почастішати серцебиття. Ставтеся до кави як до ліків, де важливе дозування. Я п’ю приблизно чотири чашки кави в день. Але зрозумійте, моя кава приготована натуральним способом і містить низьку кількість кофеїну.

Я дуже добре знаю свій поріг толерантності до кофеїну і намагаюся його не перевищувати.

Що п’є Україна?

Україна дуже відстала в плані кавової індустрії країна, тому нам можна продати все, що завгодно. Для цього потрібно придумати історію, все красиво упакувати, промити мізки рекламою і люди будуть "це" пити.

Більше половини України п’є розчинну каву, а ще 15 % п’ють розчинні мікси – таку погань, в якій всього 10 % займає кава, а все інше – сухі вершки, цукор, ароматизатори. Цей сурогат досить шкідливий для здоров’я.

У нас в країні велика проблема з алкоголем не тільки тому, що він існує, а тому що немає правильної культури його споживання. Така ситуація і з кавою. Люди п’ють кінські дози неякісної кави з робустою, а після йдуть до лікаря, який радить їм утриматися від кави.

Робуста – дешевий, нерідко екологічно брудний, несмачний сорт кави, в якому в два рази більше кофеїну, ніж в арабіці. Уявіть, що є буряк, з якого можна приготувати дуже смачний салат, наприклад з козячим сиром. І є кормовий буряк, що йде на корм тваринам. Це аналог робусти.

Три правила смачної кави

Щоб приготувати справжню каву, зерна повинні бути свіжо обсмаженими. Це як хліб свіжої випічки – коли його тільки дістали з печі, він смачний, ароматний і корисний. Але через якийсь час стрімко втрачає свій смак і аромат, перетворюючись на сухарі.

Під час вибору кави не орієнтуйтеся тільки на бренд, вивчіть географію кавових зерен, сорти, способи обробки. Все це дає каві певні смакові відтінки. У цьому кава дуже схожа на вино.

Коли кавові зерна обсмажуються, вони набувають коричневого кольору. І знаєте, чому? Одна з причин – цукор, який карамелізіруется при обсмажуванні. Так що теоретично можна сміливо пити каву без цукру.

Про каву в джезві

Щоб смачно зварити каву в джезві, потрібен хороший інструмент, вода і кава. На жаль, у нашій країні велика частина джезв – сувенірні. Безумовно, вони доступні, але низької якості і нерідко небезпечні для здоров’я.

І давайте не будемо брехати собі і визнаємо, що ми звикли купувати дешеві речі низької якості. Наприклад, дешевий одяг, тому що на наступний рік можна купити новий.

Ми схожі на машину для нескінченного споживання дешевих речей. Але варто зупинитися, задуматися і обзавестися інструментом високої якості – порочне коло буде перерване. У мене вдома досі зберігається шкіряний футбольний м’яч, подарунок хрещеного. Він у повному порядку, хоча йому близько 30 років і йому міцно дісталося на асфальті шкільного двору.

Ось такою і повинна бути джезва. Міцна, мідна, ручної роботи. Інструмент справжнього кофемана на довгі роки.

Кава повинна бути тільки свіжого обсмаження і без домішок робусти. Звертайте увагу не на термін придатності, а конкретно на дату, коли кава була обсмажена. Протягом місяця кава має бути перетворена на напій. Так, він може зберігатися рік і два, але в цьому випадку ви купуєте сухарі, а не свіжі зерна.

Раджу молоти каву прямо перед вживанням в якісній ручній кавомолці. Купуйте її раз і назавжди, а після передайте дітям.

Від того, наскільки якісна у вас вода, залежатиме смак кави. Так що вибираємо тільки фільтровану, не кип’ячену воду. Я додаю дві-три чайних ложки меленої в пил кави на сто мілілітрів води. Можна додати чайну ложечку цукру. Пальмового або тростинного. Рекомендую заварювати каву протягом чотирьох-п’яти хвилин.

І не забувайте насолоджуватися напоєм, відкидаючи неспокійні думки далеко за горизонт.

черкащанин чемпіон кава Черкаси
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
8 переглядів у жовтні
Я рекомендую
Ніхто ще не рекомендував

Коментарі

Коментарі призначені для обговорення, вияснення цікавих питань

Новини компаній
Український форум благодійників 28 вересня оголосив рейтинг вітчизняних благодійних фондів, організацій і компаній 2018 року. Традиційно він готується до 1 жовтня - Європейського Дня благодійних фондів за результатами їх діяльності протягом року. Фонд Бориса Колеснікова другий рік поспіль стає лідером рейтингу в номінації «Розвиток науки і освіти» у сегменті річного благодійного бюджету від 10 до 100 млн грн. Фонд заснований у 2008 році. Основні напрямки д...
Новини компаній
Наприклад, ні в якому разі не даруйте засоби для схуднення, абонементи на фітнес або тренажерний зал! Бажання виконати її заповітну мрію про струнку фігуру може привести до того, що цей подарунок для неї, буде останнім в ваших стосунках. Такий подарунок для жінки рівнозначний прямолінійної заяві - "Ти товста!" Не даруйте креми від зморшок і прищів, засоби для депіляції, жіноча психологія завжди шукає підтекст в подарункі, і в цьому випадку подарунок буде з...
Новини компаній
Тверезість водія дуже важлива при управлінні автомобілем. Говорити про життя і безпеку оточуючих можна дуже довго, але кожен водій повинен розуміти це сам. Також не варто забувати про високі штрафи за нетверезе керування транспортним засобом. Останнім часом зростає попит на якісні алкотестери, як для персонального, так і для промислового користування. Це пов'язано з тим, що забезпечення як власній безпеці, так і оточуючих є пріоритетом, адже людське життя...
Новини компаній
У київському Національному університеті харчових технологій 27 вересня урочисто відкрився всеукраїнський конкурс «Харчові технології 2019». Проект є першим з семи освітніх конкурсів, які в 2018-2019 навчальному році реалізує благодійний Фонд Бориса Колеснікова. З 1 по 28 жовтня на сторінці у Фейсбуці проводиться реєстрація студентів профільних вишів і молодих фахівців до 25 років, які бажають перевірити свої знання і сили в конкурсі. Перший відбірковий ета...
Промо
Дистрибьютор светотехнического оборудования Feron представил свою новую рекламную кампанию ЗМІНЮЙ, СТВОРЮЙ, СЯЙ! Это первая кампания такого масштаба для бренда, и впервые Feron напрямую обращается к своим потребителям: "Свет – это возможность видеть мир вокруг, изучать его, находить новое. Заполняя пространство светом – мы наполняем его новой энергией, новыми смыслами и идеями." 15-летний опыт работы на рынке инновационных источников света позволил доскона...
Новини компаній
Зручна і недорога ip-камера - це сучасний пристрій, що передає за допомогою інтернету відео-картинку і аудіо-потік на Ваш смартфон, планшет або комп'ютер. Сучасні ip-камери сумісні з усіма популярними операційними системами і мають хорошу якість запису. Ці пристрої створені для Вашого спокою і впевненості. Сфера застосування Застосовуються ip камери відеоспостереження для різних цілей: Контроль дітей, поки Ви далеко; Заради безпеки Вашого будинку і всього...
Новини компаній
Гучний сміх переходить в нестримний регіт, саме так проходить гра в рулетку з цукерками Jelly Belly. Цукерки з'явилися на світ завдяки одному епізоду з фільму про Гаррі Поттера в якому згадуються цукерки з різноманітними смаками, навіть зі смаком тельбуха і "комашки з носа". Майже моментально після своєї появи цукерки з непередбачуваними смаками Jelly Belly підкорили увесь світ. Однією з причин такої популярності Jelly Belly стала подача цукерок у формі гр...
Новини компаній
Сучасний безконтактний термометр для вимірювання температури тіла і навколишнього середовища - дуже корисний пристрій, який повинен бути в кожному домі. З його допомогою Ви з легкістю і за лічені секунди зможете виміряти температуру тіла членів родини. Але також пристрій дозволить дізнатися й температуру будь-якій поверхні або предмета: стіни, їжі, води. Кожен термометр інфрачервоний безконтактний, представлений у нашому магазині пройшов ретельний відбір і...
Новини компаній
Розумна парасолька Up-brella – це зворотнz парасолька або, як багато хто її називає, парасолька «навпаки». Вона є новинкою цього року. Конструкція дуже незвичайна і здивує багатьох. Парасолька складається вологою стороною усередину. Ваш одяг, салон автомобіля, килимок в коридорі завжди будуть сухими і чистими. Завдяки такій конструкції, парасольку можна розкрити відразу ж при виході з автомобіля, а закрити при вході в приміщення в останній момент. Ви не по...