Правильний келих для дегустації грапи
Граппа – міцний напій, родом із Італії. Її виготовляють шляхом перегонки віджимок, що залишаються від винограду у процесі одержання вина. Протягом багатьох років дегустація грапи обмежувалася келихами, які часто не підсилюють її ароматичний потенціал та її еволюцію.
Насправді все набагато цікавіше. Перше, про що варто запитати себе, стосується типу грап, яку ми пробуємо. Залежно від складності, вмісту алкоголю та міцності грапи вибір келиха повинен змінюватися.
Дослідження, які постійно проводять виробники келихів, спрямовані саме на посилення смаку та аромату різних видів вина чи міцних спиртних напоїв. І так само, як ми не використовуємо той самий келих для всіх вин, ми повинні навчитися не використовувати один і той же келих для всіх грап.
Проаналізуємо скло
Перш ніж вибрати келих для дегустації грапи, навчимося аналізувати різні частини келиха і розбиратися в їхньому призначенні. У цьому сенсі можна розділити склянку на три основні частини: черевце, верхній отвір та ніжку.
Брюшко склянки встановлює співвідношення між кількістю рідини та поверхнею, що стикається з повітрям. Тобто воно визначає оксигенаційну здатність скла. Зрозуміло, що товсте скло з отвором більшого розміру забезпечують більш швидку оксигенацію. Навпаки, що тонше скло і менший отвір, тим менше контакту з киснем буде у напою.
При контакті з киснем, крім алкоголю, з грапи випаровуються всі ті ароматичні молекули, які ми сприймаємо носом.Ці молекули вийдуть із нашої склянки через верхній отвір, де вони сконцентруються разом із спиртом. Чим більше молекул, а значить, і ароматів буде у нашої граппи, тим більше місця їй потрібно мати у верхньому отворі, щоб не концентрувати цей потік надмірно у бік носа.
Те саме стосується вмісту алкоголю. Чим вище вміст алкоголю, тим ширшим має бути отвір, щоб не концентрувати надто багато алкоголю у напрямку нашого носа. Таким чином, верхній отвір склянки є концентраційною здатністю склянки.
Зрештою «ствол». Наявність чи відсутність ніжки у вибраному келиху при дегустації грапи має переважно дві функції. Перша – охолодна, тобто ми уникаємо нагрівання рідини, тримаючи склянку в руках. Але ми могли б отримати той самий результат і без ніжки, просто поставивши склянку і не тримаючи її весь час у руці. Друга функція, з іншого боку, цікавіша: не допускати попадання запахів нашої руки в область нюху. Отже чим довше стебло, тим менше ми ризикуємо забруднити нюх граппи сторонніми запахами.
Вибираємо склянку для дегустації грапи
Дуже ароматна граппа, можливо, з тривалою витримкою, потребує хорошої оксигенації та нижчої концентрації ароматів. І навпаки, ніжна граппа з дуже леткими ароматами вимагає меншого насичення киснем та більшої концентрації.
Якщо є бажання повністю зрозуміти, як працюють келихи, порада така – пробуйте одну й ту саму грапу в склянках різної форми та розміру, наливаючи у кожну однакову кількість.Відмінна вправа, яка дозволить відточити вміння вибирати келих для дегустації грапи.
А купити справжню італійську грапу можна в онлайн-магазині Vintage, де на шанувальників оригінальних та якісних алкогольних напоїв чекає каталог із понад 3000 найменувань. Приєднуйтесь та отримуйте приємні бонуси у вигляді акцій та знижок.