Чи все то фермерське, що фермерським назвали?

Слово “фермерське” нині модне. На ТБ виробник, що має заводи потужностями в мільйони тон по всьому світу, рекламує “фермерське” молоко, інтернет рясніє “фермерськими” онлайн-магазинами, у супермаркеті з'явилися спеціальні “фермерські” відділи, Марія Петрівна, яка років з десять продає на ринку домашню городину, віднедавна називає свій товар “фермерськими овочами”, і сусідка під час карантину разом з родиною готує вдома фермерські пельмені зі свинини від батьків з села й продає замороженими. 

Впізнати з тисячі 

Відрізнити продукт, який є фермерським насправді від тих, що фермерськими лише називаються, можна легко, наприклад, за такими ознаками. 

Ознака перша: фермерські продукти переважно виробляють на приватних фермах і в набагато менших обсягах, ніж великі виробники. 

Ознака друга: продукти харчування від фермерів коштують на 20-30% дорожче, ніж пропозиції від великих гравців ринку. 

Ознака третя: фермерські продукти зазвичай реалізовуються недалеко від місця виробництва, адже невеликі ферми не мають можливостей і часу організовувати складну логістику транспортування й зберігання. 

Наші фермерські делікатеси 

Крім звичного продуктового кошика - м'ясо, молоко, сир, яйця, овочі\фрукти - невеличкі українські фермерські господарства чи не єдині виробники делікатесів на кшталт страусиних яєць та м'яса, віслючого сиру й молока (в Європі за один кілограм такого сиру правлять 1760 євро і 58 євро за літр молока!), равликів, форелі. 

Масове виробництво таких незвичних продуктів харчування невигідне через попит - замалий для запуску промислового виробництва, однак більш ніж достатній для невеликого фермерського господарства.  

Здається, що фермерські продукти харчування - суцільні переваги й жодних недоліків. Розсудіть самі: купив у сусідки пельмені, а у Марії Петрівни овочі - і смачна вечеря на столі, і своїх гривнею підтримав. А хочеш вразити гостей кулінарним шедевром - фермерських делікатесів на будь-який смак знайдеться. 

Але

Зазначимо ще раз: слово “фермерське” нині модне. А це значить, що недобросовісні виробники теж називають себе фермерами, а свою продукцію “фермерською”, щоб продати вам її на 30% дорожче. 

Недобросовісний, безвідповідальний фермер вироблятиме продукцію найдешевшим способом. Цілком імовірно, використає дешевші фальсифіковані добрива, заощадить на засобах особистої гігієни працівників, через раз оброблятиме робочі поверхні, а молоко, сир і м'ясо чекатимуть результатів аналізу на вміст антибіотиків й вже на прилавку, куди приїдуть не в холодильнику, а на почесному пасажирському місці в авто, де працює пічка. 

Усе це не тільки сумно, але й небезпечно для здоров'я! Фермерські продукти прекрасні, але тільки якщо безпечні. 

Стати справжнім ревізором безпечного і якісного не так складно. Озброївшись всього кількома простими правилами, ви майже напевно можете відрізнити безпечний фермерський продукт від нахабного й небезпечного маркетингового обману. Отже: 

  1. Купуйте фермерські продукти тільки в спеціально обладнаних місцях торгівлі. Підземні переходи, зупинки громадського транспорту, тротуари до них не належать. 

  2. Звертайте увагу на дату виготовлення, термін придатності та умови зберігання продуктів.

  3. Питайте чи спостерігайте, як продукти доставляли до місця продажу. Є перелік вимог до транспортування кожного продукту. Наприклад, молоко та молокопродукти дозволяється перевозити в спеціальних пляшках чи пакетах, які щільно закриті, з дотриманням температурних умов. Якщо порушити правила перевезення – це може вплинути на безпечність продукту. Раптом у “фермерському” магазині молоко вам наливають у пластикову пляшку, яка не промаркована відповідно, – краще оминати такий псевдофермерський магазин. 

  4. Уважно подивіться склад продукту, якщо мова не йде про овочі чи фрукти. Можливо, там є компоненти, які ви б не хотіли споживати, - підсилювачі смаку, ароматизатори, консерванти, стабілізатори. Не забувайте, що ви завжди можете уточнити у продавця чи самого фермера більше деталей про склад, якщо у вас щось викликало підозру. Разом і з тим можна поцікавитись, чи легально працює постачальник, ознайомитися з підтверджуючими документами, наприклад, сертифікатами якості чи декларацією виробника. Можна з’ясувати, чи сертифікував фермер своє виробництво. Сертифікація – це тривалий та багаторівневий процес. Виробництво перевіряють на всіх його етапах. Тому наявність сертифікату - хороший знак. 

  5. Свідомо обирайте фермерів, у яких купуєте. Якщо ви купуєте продукт не на базарі, то обов’язковою є реєстрація виробника як оператора ринку харчових продуктів в Держпродспоживслужбі України. Знайдіть відгуки про вашого фермера в соціальних мережах чи в спеціальному розділі Google (якщо у виробника є сайт або магазин, пошукова мережа дає можливість залишити відгук). Також прогляньте, який контент викладає сам фермер. Можливо, є відео чи фотографії з виробництва.

Хоч вартість і не є 100% гарантією якості та безпечності фермерського продукту, все одно пам’ятайте, що дешевшим за аналоги великих виробників він бути не може.

Здається, що перед походом по закупи потрібно ледь не диплом технолога отримати? 

Прочитавши лишень цей текст, ви вже щеплені проти зазіхань недобросовісних виробників на ваш гаманець. Хочете знати ще більше про безпечні фермерські продукти й те, як їх обирати? Заходьте у Фермер Бот та дізнайтеся більше.  

Чи все то фермерське, що фермерським назвали?, фото-1
Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции
Комментарии