• Головна
  • Кавуни – це смачно, корисно, але інколи й небезпечно
08:10, 9 липня 2017 р.

Кавуни – це смачно, корисно, але інколи й небезпечно

Уже з середини липня на черкаських базарах у продажу з’являються кавуни. Деякі виробники й постачальники обробляють ці плоди нітратами задля швидкого та раннього дозрівання, а ще для забезпечення гарного зовнішнього вигляду, – пише dobryjlikar.com. Тимчасом є методи перевірки наявності в цих ягодах нітратів:

- Уважно огляньте м’якоть: вона не повинна мати фіолетовий відтінок, її волокна не повинні бути жовтими.

- Розітріть трішки м’якоті у воді: якщо рідина стане рожевою, їсти кавун не можна, бо є нітрати. Вода може стати мутною, але не кольоровою.

- Зверніть увагу на зріз кавуна: він має бути з крупинками, а не гладкий чи глянцевий.

А ще майте на увазі: нітрати переважно знаходяться в шкірці, тож щоби захистити себе, варто її зрізати. Також не можна їсти м’якоть кавуна близько до шкірки.

Та головне, пам’ятайте: найкориснішими є сезонні овочі, фрукти та ягоди. Тож краще почекати, нехай достигнуть, а при появі симптомів отруєння нітратами слід негайно звернутися за медичною допомогою.

Нітрити призводять до кисневого голодування тканин, порушення транспортування кисню кров’ю, пригнічення активності ферментних систем. При цьому людина може відчути симптоми гострого отруєння, першими з яких є посиніння губ, слизових оболонок, нігтів, обличчя. Про ураження шлунково-кишкового тракту свідчить нудота, блювота, діарея, посилене слиновиділення, біль у животі. На порушення в роботі нервової системи вказує загальна слабкість, сильний головний біль, сонливість, порушення координації.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#черкаси #базари #кавуни #нітрати
Оголошення
live comments feed...