Кулінарні традиції Великого Посту

Великий Піст – це час підготування до найбільшого християнського свята – Воскресіння Христового (Великодня). У цей період віруючі люди очищають свої душі від негативних думок, а організм від непотрібних шкідливих речовин, що накопичились останнім часом.

Головна заповідь посту – не робити зла та вдосконалюватися духовно. Крім цього, Церква закликає утримуватися від їжі тваринного походження. Для багатьох піст здається чимось занадто непосильним, хоча він нітрохи не страшніший ніж більшість дієт. До того ж, обмеження в їжі сприятливо впливає на роботу шлунку та кишечника – організм очищається від шлаків. На думку гастроентерологів, навіть двотижневий піст на 100% збільшує кількість червоних тілець у крові і розширює судини. Крім цього пісна їжа покращує роботу органів відчуття.

Загальне правило під час Великого посту – не можна їсти масло, молоко, м'ясо, рибу, яйця та споживати алкоголь.

Перший тиждень Великого посту і останній (Страсна седмиця) найбільш суворі. У перші два дні Церковним уставом встановлюється повне утримання від їжі. У Страсну седмицю пропонується сухоядєніє (їжа не вариться і не смажиться), а в п'ятницю і суботу – повне утримання від їжі.

З точки зору кулінарії існує 4 типи обмеження, яких дотримуються віруючі під час посту.

1.Сухоядєніє – в середу та п'ятницю. Можна їсти хліб, сирі, сушені, солоні овочі, фрукти.

2.Варене без єлею – можна їсти варену гарячу їжу. Це борщі, супи, каші, страви з бобових, грибів, овочів. Однак всі вони повинні бути приготовані без олії.

3.Дозвіл на єлей – у вихідні та святкові дні дозволяється вживати олію. Салати, борщі, супи, каші, тушковані овочі можна їсти як в холодному, так і в гарячому вигляді з рослинною олією.

4.Дозвіл на рибу – діє на свято Благовіщення (7 квітня) та у Вербну неділю (Вхід Господній в Єрусалим). У Лазареву суботу (напередодні Вербної Неділі) дозволяється їсти рибну ікру.

Всі вищеназвані чотири ступені обмеження православні християни накладають на себе самі, узгоджуючи їх з власним здоров'ям і віком, а також з рекомендаціями лікаря. Особливо важливо це для літніх людей, дітей, та тих, хто страждає певними захворюваннями. З давніх-давен від посту звільнялися хворі та мандрівники. Від серйозних обмежень в їжі повинні утримуватися вагітні, жінки-годувальниці і маленькі діти.

Недосвідчені в пості повинні підходити до нього поступово і розсудливо. Пам'ятайте, що піст не повинен бути тягарем, а має приносити радість.

Пост 2

Що можна їсти у Великий піст?

Перелік дозволеного складається з наступних продуктів:

  • злакові. Це пшениця, гречка, рис, кукурудза та інші крупи, в яких багато вітамінів і корисних речовин;
  • бобові. Це квасоля, сочевиця, арахіс, горох. Вони є джерелом клітковини і багатьох рослинних жирів;
  • овочі та фрукти;
  • горіхи і насіння – повноцінні вітамінні комплекси;
  • гриби. Але треба пам’ятати, що вони досить важкі для шлунку, тому краще ними не захоплюватися;
  • морепродукти – мідії, кальмари і креветки.

 На перший погляд здається, що пісних страв не дуже багато і щоденний раціон буде досить монотонним. Тому пропонуємо вам деякі рецепти, щоб зробити ваше меню під час посту більш різноманітним.

овсяные котлеты

Пісні вівсяні котлетки з грибами

Інгредієнти:

вівсяні пластівці – 1 склянка,

гриби – 300 г,

картопля – 1 шт.,

морква – 0,5 шт.,

цибуля – 1 шт.,

часник – 1 зубчик,

сіль, зелень.

Приготування.

  • Заливаємо 1 склянкою окропу вівсяні пластівці і залишаємо їх на 30 хвилин.
  • Часник пропускаємо через прес, а цибулю і картоплю натираємо на дрібній тертці.
  • Гриби нарізаємо невеликими шматочками. Дрібно ріжемо зелень.
  • В глибокій мисці з'єднуємо всі підготовлені інгредієнти: гриби, запарені вівсяні пластівці, картоплю, посічену свіжу зелень, цибулю та часник. І гарненько перемішуємо.
  • З овочевого фаршу формуємо котлетки, обвалюємо кожну котлетку в борошні та викладаємо на розігріту сковороду з рослинним маслом. Обсмажуємо з одного і з іншого боку до появи золотистої скоринки.
голубцы

Капустяні конвертики з гречкою

Інгредієнти:

гречка – 1 склянка,

капуста – 1 шт.,

морква – 1 шт.,

цибуля – 1 шт.,

зелень, перець, сіль.

Приготування.

  • Цибулю ріжемо на дрібні квадратики, моркву натираємо на тертці, все разом обсмажуємо до м'якості.
  • Крупу варимо в підсоленій воді до повної готовності.
  • До охолодженої гречки додаємо обсмажену цибулю і добре перемішуємо.
  • Обережно роз’єднуємо капустяні листи і кладемо їх в киплячу воду на 7 хвилин.
  • Викладаємо на середину підготовлених листів капусти трохи начинки, згортаємо в конвертики і обсмажуємо їх до золотистої скоринки. Перед подачею прикрашаємо зеленню.
салот из свеклы

Салат з буряка та яблук

Інгредієнти:

буряк – 1 шт.,

яблука – 1-2 шт.,

волоські горіхи – жменька,

чорнослив – жменька,

рослинна олія – 30 г,

лимонний сік,

сіль.

Приготування.

  • Варений або печений червоний буряк натерти на тертці.
  • Дрібно нарізати яблуко і чорнослив.
  • Все змішати, додати подрібнені горіхи, сіль, лимонний сік, заправити олією. Перед подачею на стіл прикрасити зеленню петрушки.
Бутерброды с креветками

Бутерброди з креветками

Інгредієнти:

авокадо – 1 шт.,

зелений салат – 4 листочка,

лимон – 1 шт.,

очищені варені креветки – 100 г,

хліб – 4 скибочки,

сіль, чорний мелений перець.

Приготування.

  • Половину м'якоті авокадо розімніть виделкою, посоліть, поперчіть і збризніть соком ¼ лимона.
  • Перемішайте і намажте на хліб.
  • Зверху покладіть лист салату, а на нього – креветки.
  • Прикрасьте рештою авокадо і лимоном, нарізаними скибочками.

Рисовый пудинг

Рисовий пудинг з яблуками і варенням

Інгредієнти:

вишневе варення – 1 склянка,

рис – 1 склянка,

яблука – 7 шт.,

цукор – 100 г,

сухарі – 2 ст. л.,

рослинна олія – 1 ст. л.,

кориця – дрібка.

Приготування.

  • Яблука очистіть і видаліть серцевину. Відваріть у воді до напівготовності і наповніть варенням.
  • У яблучну воду покладіть 50 г цукру і відваріть в ній рис.
  • У змащену маслом і посипану сухарями форму покладіть половину рису, на нього – яблука.
  • Посипте цукром, змішаним з корицею.
  • Накрийте рештою рису і поставте в розігріту до 180 градусів духовку на 20 хвилин.
  • Готовий пудинг полийте варенням.
пост 3

Пісний торт з бананами, апельсинами та курагою

Інгредієнти.

Тісто:

банан – половинка,

борошно – 2 склянки,

мед – 2 ст. л.,

міцний чорний чай – 1 склянка,

цукор – 2/3 склянки,

олія – 2 ст. л.,

сіль – дрібка,

сода – 1 ч.л.

Начинка:

апельсин – 1 шт.,

курага – 300 г.

Приготування.

  • Заварити стакан дуже міцного чаю.
  • Змішати блендером банан, мед, одну склянку борошна, рослинну олію, теплий чай і цукор.
  • Другу склянку борошна змішати з содою і сіллю та додати до суміші з бананом і чаєм. Усі компоненти добре перемішати.
  • Випікати в заздалегідь розігрітій до 180 градусів духовці 40 хвилин.
  • З половини апельсина зняти дрібною теркою цедру і вийняти м'якоть.
  • Курагу залити окропом і варити до розм'якшення.
  • Апельсин, цедру та курагу блендером перетворити в пюре.
  • Готовий бісквіт розрізати горизонтально на 2-3 коржі і перемазати начинкою. Верх пісного торта з бананом можна прикрасити горіхами.
пост постноеменю вкусноиполезно
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Поки ще ніхто не оцінював
Я рекомендую
Ніхто ще не рекомендував

Коментарі

Суспільство
Подія сталася близько 16.00 на річці Синиця в селищі Антонівка. 16-річний хлопець, прогулюючись берегом річки, побачив м'яча, що лежав на поверхні замерзлої водойми. Не переконавшись у міцності криги, молодик вирішив забрати м'яч, але встиг зробити лише кілька кроків, як крига не витримала і він опинився у холодній воді, повідомили в ГУ ДСНС у Черкаські області. Намагаючись врятуватися, хлопчина, почав звати на допомогу. 40-річний чоловік, який почув крики...
Суспільство
19 січня відзначається Хрещення Господнє, третє велике свято різдвяно-новорічного циклу у православних та греко-католицьких християн. О 8.00 після проведення Митрополитом Черкаським і Чигиринським церемонії освячення води черкащани занурюватимуться  у водоймищі, повідомили в мерії. Заходи будуть проходити у межах території міста Черкаси: розважальний комплекс «Рів’єра»; пляж вул. Козацька біля фітнес-клубу «Спорт Лайф»; пляж «Митницький» («Живчик») перехре...
Новини компаній
Якщо хочеш, щоб взуття слуговало довше, доглядай за ним. Так багатьом з нас говорили батьки. Догляд полягав в сушці на батареї або зі зім'ятою газетою, щоденному намазуванні взуттєвим кремом та чищення від бруду. До сушінні взуття варто підійти з усією відповідальністю, тому що неправильна процедура не тільки зіпсує зовнішній вигляд взуття, а й значно скоротить термін служби. Наше рішення в сушінні взуття вразить вас. Супер-сушарка для взуття Shoes Drying...
Суспільство
Кабінет Міністрів України прийняв розпорядження «Про затвердження переліку опорних закладів охорони здоров’я у госпітальних округах на період до 2023 року». Це дозволить покращити доступність медичної допомоги, сконцентрувати інвестиційні ресурси та розбудувати мережу надання медичних послуг в Україні. Перелік опорних закладів визначений на основі відповідної Методики формування мережі робочою групою. Однією з головних умов формування переліку стала доступ...
Суспільство
У Черкасах припинили масове незаконне виробництво алкоголю. На території міста працювало підпільне виробництво алкоголю, де зі спирту невідомого походження виготовляли фальсифіковану горілку та коньяк, які розфасовували у заборонену для обігу тару «Tetra Pak», повідомили в ОДА. Продукцію реалізовували через сайти безкоштовних оголошень а також через закриті групи у соціальних мережах. З незаконного обігу вилучили 3,3 тис. літрів спирту та 5,2 тис. літрів ф...
Суспільство
Лісові господарства області підготувалися до посадкової кампанії. Лісівники Черкащини у 2019 році заготовили близько 73 тонн лісового насіння. З них 49,9 тонн – насіння дуба звичайного та дуба червоного, 22,1 тонни насіння горіха чорного та 342 кг насіння сосни звичайної, повідомили в ОДА. Лісівники працюють над збільшенняя кількості видів лісових порід. Тож державні лісогосподарські підприємства області заготовили насіння супутніх деревних та чагарникових...
Суспільство
Відтепер у Черкасах усі маршрутки №11 доїжджатимуть до госпіталя ветеранів. Черкаський міськвиконком скасував рішення, згідно якого автобуси маршруту №11 «Госпіталь – ВАТ ЧЛФЗ «Аврора» могли здійснювати лише 11 рейсів до госпіталя, а решту – лише до Соснівки, повідомили в мерії. Перевізник і раніше здійснював більше рейсів (29) до госпіталя на прохання його працівників. Тепер він буде здійснювати доїзди усіх рейсів автобусного маршруту № 11 «Госпіталь» – В...
Пригоди
За добу у Черкаській області на пожежах загинули дві особи. Близько другої години дня в селі Валява Городищенського району сталася пожежа. Рятувальний підрозділ в одній із кімнат житлового будинку, знайшов тіло 52-річного господаря, повідомили в ГУ ДСНС у Черкаській області. Вогонь знищив меблі та речі домашнього вжитку та пошкодив стіни на площі 10 метрів квадратних. Причиною пожежі стала необережність під час куріння. За аналогічних обставин, куріння у л...
Суспільство
Відповідно до Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» всі житлові та нежитлові будівлі повинні бути оснащенні вузлами комерційного обліку води. Абоненти КП «Черкасиводоканал» отримали повідомлення щодо необхідності встановлення лічильників. Зробити це потрібно до 1 березня, повідомили в мерії. Мешканцям приватного сектору необхідно встановити вузол комерційного обліку води (лічильник). Відповідно до Державних будівельних н...