• Головна
  • Кулінарні традиції Великого Посту
корисні поради
15:55, 15 березня 2016 р.

Кулінарні традиції Великого Посту

корисні поради

Великий Піст – це час підготування до найбільшого християнського свята – Воскресіння Христового (Великодня). У цей період віруючі люди очищають свої душі від негативних думок, а організм від непотрібних шкідливих речовин, що накопичились останнім часом.

Головна заповідь посту – не робити зла та вдосконалюватися духовно. Крім цього, Церква закликає утримуватися від їжі тваринного походження. Для багатьох піст здається чимось занадто непосильним, хоча він нітрохи не страшніший ніж більшість дієт. До того ж, обмеження в їжі сприятливо впливає на роботу шлунку та кишечника – організм очищається від шлаків. На думку гастроентерологів, навіть двотижневий піст на 100% збільшує кількість червоних тілець у крові і розширює судини. Крім цього пісна їжа покращує роботу органів відчуття.

Загальне правило під час Великого посту – не можна їсти масло, молоко, м'ясо, рибу, яйця та споживати алкоголь.

Перший тиждень Великого посту і останній (Страсна седмиця) найбільш суворі. У перші два дні Церковним уставом встановлюється повне утримання від їжі. У Страсну седмицю пропонується сухоядєніє (їжа не вариться і не смажиться), а в п'ятницю і суботу – повне утримання від їжі.

З точки зору кулінарії існує 4 типи обмеження, яких дотримуються віруючі під час посту.

1.Сухоядєніє – в середу та п'ятницю. Можна їсти хліб, сирі, сушені, солоні овочі, фрукти.

2.Варене без єлею – можна їсти варену гарячу їжу. Це борщі, супи, каші, страви з бобових, грибів, овочів. Однак всі вони повинні бути приготовані без олії.

3.Дозвіл на єлей – у вихідні та святкові дні дозволяється вживати олію. Салати, борщі, супи, каші, тушковані овочі можна їсти як в холодному, так і в гарячому вигляді з рослинною олією.

4.Дозвіл на рибу – діє на свято Благовіщення (7 квітня) та у Вербну неділю (Вхід Господній в Єрусалим). У Лазареву суботу (напередодні Вербної Неділі) дозволяється їсти рибну ікру.

Всі вищеназвані чотири ступені обмеження православні християни накладають на себе самі, узгоджуючи їх з власним здоров'ям і віком, а також з рекомендаціями лікаря. Особливо важливо це для літніх людей, дітей, та тих, хто страждає певними захворюваннями. З давніх-давен від посту звільнялися хворі та мандрівники. Від серйозних обмежень в їжі повинні утримуватися вагітні, жінки-годувальниці і маленькі діти.

Недосвідчені в пості повинні підходити до нього поступово і розсудливо. Пам'ятайте, що піст не повинен бути тягарем, а має приносити радість.

Пост 2

Пост 2

Що можна їсти у Великий піст?

Перелік дозволеного складається з наступних продуктів:

  • злакові. Це пшениця, гречка, рис, кукурудза та інші крупи, в яких багато вітамінів і корисних речовин;
  • бобові. Це квасоля, сочевиця, арахіс, горох. Вони є джерелом клітковини і багатьох рослинних жирів;
  • овочі та фрукти;
  • горіхи і насіння – повноцінні вітамінні комплекси;
  • гриби. Але треба пам’ятати, що вони досить важкі для шлунку, тому краще ними не захоплюватися;
  • морепродукти – мідії, кальмари і креветки.

 На перший погляд здається, що пісних страв не дуже багато і щоденний раціон буде досить монотонним. Тому пропонуємо вам деякі рецепти, щоб зробити ваше меню під час посту більш різноманітним.

овсяные котлеты

овсяные котлеты

Пісні вівсяні котлетки з грибами

Інгредієнти:

вівсяні пластівці – 1 склянка,

гриби – 300 г,

картопля – 1 шт.,

морква – 0,5 шт.,

цибуля – 1 шт.,

часник – 1 зубчик,

сіль, зелень.

Приготування.

  • Заливаємо 1 склянкою окропу вівсяні пластівці і залишаємо їх на 30 хвилин.
  • Часник пропускаємо через прес, а цибулю і картоплю натираємо на дрібній тертці.
  • Гриби нарізаємо невеликими шматочками. Дрібно ріжемо зелень.
  • В глибокій мисці з'єднуємо всі підготовлені інгредієнти: гриби, запарені вівсяні пластівці, картоплю, посічену свіжу зелень, цибулю та часник. І гарненько перемішуємо.
  • З овочевого фаршу формуємо котлетки, обвалюємо кожну котлетку в борошні та викладаємо на розігріту сковороду з рослинним маслом. Обсмажуємо з одного і з іншого боку до появи золотистої скоринки.
голубцы

голубцы

Капустяні конвертики з гречкою

Інгредієнти:

гречка – 1 склянка,

капуста – 1 шт.,

морква – 1 шт.,

цибуля – 1 шт.,

зелень, перець, сіль.

Приготування.

  • Цибулю ріжемо на дрібні квадратики, моркву натираємо на тертці, все разом обсмажуємо до м'якості.
  • Крупу варимо в підсоленій воді до повної готовності.
  • До охолодженої гречки додаємо обсмажену цибулю і добре перемішуємо.
  • Обережно роз’єднуємо капустяні листи і кладемо їх в киплячу воду на 7 хвилин.
  • Викладаємо на середину підготовлених листів капусти трохи начинки, згортаємо в конвертики і обсмажуємо їх до золотистої скоринки. Перед подачею прикрашаємо зеленню.
салот из свеклы

салот из свеклы

Салат з буряка та яблук

Інгредієнти:

буряк – 1 шт.,

яблука – 1-2 шт.,

волоські горіхи – жменька,

чорнослив – жменька,

рослинна олія – 30 г,

лимонний сік,

сіль.

Приготування.

  • Варений або печений червоний буряк натерти на тертці.
  • Дрібно нарізати яблуко і чорнослив.
  • Все змішати, додати подрібнені горіхи, сіль, лимонний сік, заправити олією. Перед подачею на стіл прикрасити зеленню петрушки.
Бутерброды с креветками

Бутерброды с креветками

Бутерброди з креветками

Інгредієнти:

авокадо – 1 шт.,

зелений салат – 4 листочка,

лимон – 1 шт.,

очищені варені креветки – 100 г,

хліб – 4 скибочки,

сіль, чорний мелений перець.

Приготування.

  • Половину м'якоті авокадо розімніть виделкою, посоліть, поперчіть і збризніть соком ¼ лимона.
  • Перемішайте і намажте на хліб.
  • Зверху покладіть лист салату, а на нього – креветки.
  • Прикрасьте рештою авокадо і лимоном, нарізаними скибочками.

Рисовый пудинг

Рисовий пудинг з яблуками і варенням

Інгредієнти:

вишневе варення – 1 склянка,

рис – 1 склянка,

яблука – 7 шт.,

цукор – 100 г,

сухарі – 2 ст. л.,

рослинна олія – 1 ст. л.,

кориця – дрібка.

Приготування.

  • Яблука очистіть і видаліть серцевину. Відваріть у воді до напівготовності і наповніть варенням.
  • У яблучну воду покладіть 50 г цукру і відваріть в ній рис.
  • У змащену маслом і посипану сухарями форму покладіть половину рису, на нього – яблука.
  • Посипте цукром, змішаним з корицею.
  • Накрийте рештою рису і поставте в розігріту до 180 градусів духовку на 20 хвилин.
  • Готовий пудинг полийте варенням.
пост 3

пост 3

Пісний торт з бананами, апельсинами та курагою

Інгредієнти.

Тісто:

банан – половинка,

борошно – 2 склянки,

мед – 2 ст. л.,

міцний чорний чай – 1 склянка,

цукор – 2/3 склянки,

олія – 2 ст. л.,

сіль – дрібка,

сода – 1 ч.л.

Начинка:

апельсин – 1 шт.,

курага – 300 г.

Приготування.

  • Заварити стакан дуже міцного чаю.
  • Змішати блендером банан, мед, одну склянку борошна, рослинну олію, теплий чай і цукор.
  • Другу склянку борошна змішати з содою і сіллю та додати до суміші з бананом і чаєм. Усі компоненти добре перемішати.
  • Випікати в заздалегідь розігрітій до 180 градусів духовці 40 хвилин.
  • З половини апельсина зняти дрібною теркою цедру і вийняти м'якоть.
  • Курагу залити окропом і варити до розм'якшення.
  • Апельсин, цедру та курагу блендером перетворити в пюре.
  • Готовий бісквіт розрізати горизонтально на 2-3 коржі і перемазати начинкою. Верх пісного торта з бананом можна прикрасити горіхами.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#пост #постноеменю #вкусноиполезно
Оголошення
live comments feed...