Святвечір - історія та традиції святкування

   Свято Христового Різдва належить до найбільших християнських свят, які Церква відзначає особливо урочисто. Кульмінацією святкового приготування є надвечір’я Різдва – день чування, молитви й посту. Святвечір, а саме 6 січня, має не тільки глибокі за змістом церковні відправи, а й багатий він на народні обряди і звичаї, деякі з яких сягають ще дохристиянських часів.

 Історія святкування надвечір’я перед празником Христового Різдва сягає перших віків християнства, має окрему богослужбу, що зветься Великі  або Царські часи.  Її уклав Єрусалимський Патріарх Софроній, де в псалмах та читаннях пророків зі Старого Завіту зібрано основні пророцтва відносно обіцяного Месії. Зі святого Євангелія читають події, пов’язані з Христовим Різдвом, а стихири оспівують воплочення Божого Сина, місце й обставини Різдва. Під час відправи Царських часів святе Євангеліє лежить на тетраподі як символ Христа, що вже прийшов і голосить нам Божу науку. Походження назви Царські часи пояснюється тим, що колись у Візантії на цій відправі завжди були присутні цісарі зі своїм двором. При кінці служби в їхню честь співали окремо многолітню. День надвечір’я завершує Пилипівський піст перед Різдвом, тому цього дня є строгий піст. 

Приготування до Святвечора:

   До Різдва в Україні готувалися ще з літа. Під час жнив перший, а в деяких місцевостях  останній сніп збіжжя (жита або пшениці) залишали необмолоченим. До нього додавали також по кілька стеблин  інших злаків і перев’язували одним, двома, а інколи трьома перевеслами. Цей сніп вносили до хати в надвечір*я Різдва Христового. Називали його по-різному: «дідух», «дід», «коляда» на Волині, «кріль» (король) на Холмщині, «зажин» на Чернігівщині, «баба» в Чорткові на Тернопільщині. 

   Приготування до Різдва охоплювало всі сторони життя української родини. Готувалося доволі їжі, варився мед, виготовлялися різні наливки, вишняки, сливняки. Господиня купувала нові горщики, ложки, миски, дбала про нове вбрання для дітей і дорослих. 

   Традиційні в наш час ялинки в хатах українців з’явилися переважно аж у першій половині ХХ ст. Спочатку їх підвішували до сволока і лише згодом почали ставити на підлогу. Прикрашали ялинку свічечками, горішками, яблучками, медівниками або домашніми тістечками. Звичай прикрашати різдвяну ялинку поширився з Німеччини. 

   Для святкування Святвечора та Різдва випікали багато різновидів хліба, який мав різні назви (корун, крачун, крайчун, керечун, книш, калач, струцля і просто хліб) та форми, залежно від місцевості, і випікався з різного борошна, міг бути прісним або скоромним (його під час вечері не споживали, а просто клали на столі). Різдвяний хліб був символом новонародженого Ісуса, і в деяких місцевостях до нього додавали трішки свяченої води. Обов’язковим на святковому столі мав бути „книш” – кругла паляниця з малесеньким хлібенятком зверху – для душ померлих. 

   Також мав місце і такий звичай випікання хліба:  випікали три обрядові хліби, які на Святвечір клали на столі один поверх іншого. Нижній (його називали «Хазяїном»), прісний, пекли з житнього борошна, другий (називався «Василь») – з пшеничного, верхній («Йордан»), менший також з пшеничного. «Хазяїна» розрізали і їли на перший день Різдва, «Василя» — на Новий рік, а «Йордан» — на Водохрестя. Вважали, що сіно під обрусом символізує стаєнку, перший житній хліб – ясла, другий житній – колиску, калач – Ісусика, бо дуже він був солодкий і смачний.  Обов’язково на столі мали бути пиріжки з різною начинкою – капустою, горохом, сливами, вишнями, маком. Бабусі роздавали їх онукам.

   Щоб устигнути приготувати страви на святкову вечерю, господиня вставала дуже рано, о 1-2 годині ночі. Ця вечеря, хоч пісна, але багата, бо має аж 12 традиційних страв! Чому саме 12? У наш час це  число трактують як згадку про дванадцять апостолів Ісуса Христа. 

    Між стравами Святої Вечері на першому місці стоїть кутя  або коливо. Це варена пшениця з медом. Кутя з’явилася ще в дохристиянську добу. З тих часів вона зберегла символізм поминальної страви. Пшениця, як зерно, щороку оживає, тому є символом вічності, а мед — символ вічного щастя святих у небі. Варили кутю у спеціальному горщику, в якому нічого іншого не варилося, або купували щораз новий. У різних регіонах кутю готували по-різному. 
Окрім цих головних страв, господині ставили варити голубці, капусняк із пшоном і квасолею, горох, борщ пісний з карасями, кашу гречану, пшоняну, вареники з капустою, картоплею. Також смажили рибу, пекли млинці з кислого тіста, варили страви з грибами. Голубці, як правило, робили із заквашеними головками капусти, і начинка у них була різною. 
На стіл укладали сіно тонким шаром, господиня клала на чотири кути зілля і часник. Зверху стелили білий обрус, а поверх нього часто стелили  другу скатертину.

   На святково застелений стіл клали хліб  і в ньому робили дірку, в яку вставляли високу воскову свічку.  Був звичай свічку ставити в горня, наповнене ярим зерном, яке згодом підмішували до посівного зерна. Запалену свічку ніхто не мав права погасити весь вечір. Тільки опісля господар брав горщик з кутею, а господиня з узваром. Вони урочисто несли їх на покуття.  Потім вся родина ставала до спільної молитви. Спочатку моляться за померлих, а потім за всіх присутніх.

   Коли на небі з’являлася перша зірка, аж тоді родина могла сідати до столу після дня суворого посту, під час якого ніхто не мав права їсти, окрім малих дітей, яким давали трішки вареної картоплі. Проте перед тим як сісти, кожен дмухав на місце на лаві, щоб, бува, не придушити душі, які, вважалося, на Святвечір приходили до хати. 

   Починали вечерю з куті. Їли всі зі спільних мисок і пили з одного кухля, що символізувало мир і злагоду в сім’ї упродовж року. Окремі тарілки і ложки ставили лише для покійних родичів  або для того з родини, кого не було в цей вечір вдома. Несподіваний гість віщував щастя на цілий рік, тому йому старалися догодити. Також вважалося доброю прикметою запрошувати на вечерю одиноких, бездомних та убогих людей. Вечеряли довго і ніхто не мав права вставати, окрім господині, яка підносила страви. 

   Укінці вечері батько, а за ним і вся родина вставали з-за столу, дякували Господеві за прожитий рік і просили  долі  на наступний.

   Після вечері на столі залишали кутю, інші страви, ложки, бо вірили, що вночі померлі прийдуть ще раз на вечерю.

   У центральній та східній частині України після Святвечора існував звичай носити вечерю дідусю і бабусі (якщо вони мешкали окремо), хрещеним батькам та добрим знайомим. «Нести вечерю» — то значить шанувати старійшину, ділити надію, долю, добро, згадувати померлих. 

   Загалом  святкування надвечір’я Різдва носять однаковий характер по всій Україні, Але багато із самобутніх звичаїв втратилися або призабулися внаслідок масових депортацій українців із їх етнічних земель або через радянську атеїзацію. Попри все, українці сьогодні по-новому відкривають себе для Бога, традиції й обряди, пов’язані з Різдвом.

Святвечір Черкаси історія свята
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
50 переглядів у жовтні
Я рекомендую
Ніхто ще не рекомендував

Коментарі

Коментарі призначені для обговорення, вияснення цікавих питань

Новини компаній
Одні з найнижчих цін на одяг в Україні було виявлено 16 жовтня 2018 року в інтернет-магазині Time of Style. Наводимо ціни на популярні категорії осінньо-зимового асортименту: Чоловічі куртки - від 189 грн. Чоловічі сорочки - від 29 грн. Чоловічі брюки - від 99 грн. Чоловічі светри - від 79 грн. Жіночі джинси - від 149 грн. Жіночі спортивні штани - від 69 грн. Жіночі куртки - від 239 грн. Сукні - від 229 грн. Жіночі светри (гольфи, джемпери, худі, світшоти,...
Новини компаній
Український форум благодійників 28 вересня оголосив рейтинг вітчизняних благодійних фондів, організацій і компаній 2018 року. Традиційно він готується до 1 жовтня - Європейського Дня благодійних фондів за результатами їх діяльності протягом року. Фонд Бориса Колеснікова другий рік поспіль стає лідером рейтингу в номінації «Розвиток науки і освіти» у сегменті річного благодійного бюджету від 10 до 100 млн грн. Фонд заснований у 2008 році. Основні напрямки д...
Новини компаній
Наприклад, ні в якому разі не даруйте засоби для схуднення, абонементи на фітнес або тренажерний зал! Бажання виконати її заповітну мрію про струнку фігуру може привести до того, що цей подарунок для неї, буде останнім в ваших стосунках. Такий подарунок для жінки рівнозначний прямолінійної заяві - "Ти товста!" Не даруйте креми від зморшок і прищів, засоби для депіляції, жіноча психологія завжди шукає підтекст в подарункі, і в цьому випадку подарунок буде з...
Новини компаній
Тверезість водія дуже важлива при управлінні автомобілем. Говорити про життя і безпеку оточуючих можна дуже довго, але кожен водій повинен розуміти це сам. Також не варто забувати про високі штрафи за нетверезе керування транспортним засобом. Останнім часом зростає попит на якісні алкотестери, як для персонального, так і для промислового користування. Це пов'язано з тим, що забезпечення як власній безпеці, так і оточуючих є пріоритетом, адже людське життя...
Новини компаній
У київському Національному університеті харчових технологій 27 вересня урочисто відкрився всеукраїнський конкурс «Харчові технології 2019». Проект є першим з семи освітніх конкурсів, які в 2018-2019 навчальному році реалізує благодійний Фонд Бориса Колеснікова. З 1 по 28 жовтня на сторінці у Фейсбуці проводиться реєстрація студентів профільних вишів і молодих фахівців до 25 років, які бажають перевірити свої знання і сили в конкурсі. Перший відбірковий ета...
Промо
Дистрибьютор светотехнического оборудования Feron представил свою новую рекламную кампанию ЗМІНЮЙ, СТВОРЮЙ, СЯЙ! Это первая кампания такого масштаба для бренда, и впервые Feron напрямую обращается к своим потребителям: "Свет – это возможность видеть мир вокруг, изучать его, находить новое. Заполняя пространство светом – мы наполняем его новой энергией, новыми смыслами и идеями." 15-летний опыт работы на рынке инновационных источников света позволил доскона...
Новини компаній
Зручна і недорога ip-камера - це сучасний пристрій, що передає за допомогою інтернету відео-картинку і аудіо-потік на Ваш смартфон, планшет або комп'ютер. Сучасні ip-камери сумісні з усіма популярними операційними системами і мають хорошу якість запису. Ці пристрої створені для Вашого спокою і впевненості. Сфера застосування Застосовуються ip камери відеоспостереження для різних цілей: Контроль дітей, поки Ви далеко; Заради безпеки Вашого будинку і всього...
Новини компаній
Гучний сміх переходить в нестримний регіт, саме так проходить гра в рулетку з цукерками Jelly Belly. Цукерки з'явилися на світ завдяки одному епізоду з фільму про Гаррі Поттера в якому згадуються цукерки з різноманітними смаками, навіть зі смаком тельбуха і "комашки з носа". Майже моментально після своєї появи цукерки з непередбачуваними смаками Jelly Belly підкорили увесь світ. Однією з причин такої популярності Jelly Belly стала подача цукерок у формі гр...
Новини компаній
Сучасний безконтактний термометр для вимірювання температури тіла і навколишнього середовища - дуже корисний пристрій, який повинен бути в кожному домі. З його допомогою Ви з легкістю і за лічені секунди зможете виміряти температуру тіла членів родини. Але також пристрій дозволить дізнатися й температуру будь-якій поверхні або предмета: стіни, їжі, води. Кожен термометр інфрачервоний безконтактний, представлений у нашому магазині пройшов ретельний відбір і...