У Черкасах громадська організація «Спільна справа» налагодила найпотужнішу в Україні лінію виробництва сухих борщів для наших захисників на сході, пише www.day.kiev.ua. Такий спільний волонтерський проект створив та очолив черкаський підприємець Андрій Бортник, вклавши кошти з річного прибутку свого підприємства для підготовки цехів та закупки найсучаснішого обладнання для переробки овочів сухого домашнього борщу.
Щодня орієнтовно п’ятдесят волонтерів працюють у цехах, де миють, чистять, ріжуть та сушать овочі. Для цього використовуються якісні кухонні комбайни, які значно прискорюють процес виготовлення та автоматично чистять і нарізають овочі. Так, комбайн для чищення картоплі, моркви, буряку за годину переробляє 300 кг овочів. Професійна овочерізка має потужність 750 кг на годину. Для сушіння використовують дві сушильні шафи інфрачервоного та конвекційного способу сушіння. Висушені овочі фасуються у необхідній кількості за допомогою автоматичного дозатора та пакуються у вакуумні упаковки.
Кожного дня півтори-дві тонни овочів волонтери переробляють на 10 тисяч порцій сухого продукту. Одна порція – це 400 грамів борщу, яким можна ситно та корисно нагодувати бійця. Вже підготовлена і третя сушильна камера, яка дасть можливість утричі збільшити добове виробництво. У камері встановлена піч, підведена гаряча вода для конвектора, здійснена пароізоляція та утеплення стелі, підключене освітлення сушильної камери. Тож орієнтовно через тиждень виробництво буде збільшено.