Як вберегти себе та своїх рідних від сальмонельозу: поради українцям

Ця гостра хвороба інфекційного характеру вражає шлунково-кишковий тракт та інші людські внутрішні органи.

Вченими було встановлено, що сальмонельоз поширюється шляхом заражених харчових продуктів тваринного походження (яйця, м’ясо, свійську птицю та молоко) або ж фрукти чи овочі, що попередньо не помили.

Симптоми захворювання можуть проявитись через термін від 6 годин до 3 діб. Найбільш поширеними симптомами захворювання є різке підвищення температури до 39°С, гострі больові відчуття в животі, блювота та діарея, що спричиняють зневоднення організму.

Заходи, до яких треба вдатись, щоб запобігти сальмонельозу :

  • слідкуйте за дотриманням особистої гігієни, особливо протягом приготування їжі;
  • слідкуйте за тим, щоб до приміщень, а особливо до тих, де зберігаються продукти харчування, не залітали мухи;
  • не споживайте ті продукти, щодо якості яких ви маєте сумніви, і термін придатності яких закінчився;
  • не купуйте продукти тваринного походження, які в крамниці зберігаються без холодильника чи дотримання санітарних норм;
  • не купуйте продукти в місцях стихійної торгівлі;
  • суворо слідкуйте за дотриманням правил приготування страв (користуйтесь обробними дошками та ножами окремо для сирої та готової продукції);
  • вживайте продукти лише після термічної обробки та безпечну для організму воду (очищену чи кип’ячену);
  • сирі овочі та фрукти обов’язково мийте під проточною водою, а краще обдавайте їх окропом;
  • яйця водоплаваючої птиці (качині, гусині) споживайте лише в тих стравах, що підлягають достатній термічній обробці.

Якщо ви побачили симптоми недугу, необхідно якомога швидше звернутись до сімейного лікаря. Бережіть себе та будьте здорові!