Проблема дефіциту вітамінів у зимово-весняний сезон стосується майже всіх українців. А якщо ви звикли харчуватися переважно бутербродами та кавою, то в вашому організмі може виникнути досить серйозне захворювання, яке в народі називають авітаміноз.
Насправді медики виділяють 3 види вітамінної недостатності:
- гіповітаміноз – знижений вміст того чи іншого вітаміну (вітамінів) в організмі;
- субнормальна забезпеченість – нестача вітамінів;
- авітаміноз – повна відсутність одного або декількох вітамінів.
Тому найчастіше авітамінозом люди називають саме гіповітаміноз.
Оскільки найпоширенішою причиною розвитку авітамінозу є незбалансоване харчування, то один із методів його лікування – це корекція свого раціону. Його основу повинні складати більш прості продукти з мінімальною кулінарною обробкою. Необхідно включати в харчування каші з цілісних круп, хліб з борошна грубого помелу, м'ясо і якомога більше різноманітних фруктів і овочів.
Тепер давайте більш детально зупинимося на основних органічних речовинах.
Щоб виправити ситуацію необхідно їсти якомога більше таких продуктів: броколі, зелень, морква, печінка, хурма.
Регулярне вживання зелені, молочних продуктів, м'яса, горіхів, печінки і яєць допоможе запобігти виникненню цих проблем.
Щоб цього не сталося, важливо вживати наступні продукти: квашена капуста, ківі, малина, обліпиха, солодкий перець, цибуля, цитрусові, чорна смородина. Крім цього, корисно пити настій із шипшини.
Щоб уникнути цих проблем у свій раціон слід включити: злаки, молочні продукти, морську рибу та печінку.
Тому бажано вживати в їжу червоний перець чилі, курагу, оливкову, соняшникову олію та шпинат.
Але часто за допомогою самого лише харчування досить складно забезпечити свій організм повноцінним комплектом всіх вітамінів і мінералів. У деяких випадках для цього необхідно з'їсти велику кількість харчового продукту в день. Тому для боротьби з авітамінозом бажано підключати вітамінно-мінеральні комплекси. Вони допоможуть усунути небажані симптоми і запобігти розвитку хронічних хвороб.
Щоб не нашкодити організму, приймати такі препарати потрібно курсами, з урахуванням дозування та обов’язково проконсультувавшись із лікарем.
Приймаючи вітамінні препарати, пам’ятайте, що основна частина вітамінів засвоюється тільки з їжею. Тому вітаміни рекомендується приймати з ранку під час їжі і ні в якому разі натщесерце. Крім того, не можна запивати їх газованою водою, кавою, молоком чи соком – тільки звичайною водою, яка не перешкоджає засвоєнню корисних речовин.
Зазвичай вітамінно-мінеральні комплекси приймаються курсами, двічі на рік або частіше – в залежності від показань. Обов'язково потрібно дотримуватися інструкції: в ній докладно описані протипоказання та дозування з урахуванням віку і фізіологічних особливостей людини, а також вказана тривалість прийому.