• Головна
  • Як смачно відсвяткувати Масляну?
корисні поради
12:30, 3 березня 2016 р.

Як смачно відсвяткувати Масляну?

корисні поради

Масляна або Масниця – так в народі називають тиждень напередодні Великого посту. Це час пісень, танців і народних гулянь перед тривалим періодом обмежень. За традицією Масляну відзначають катанням на санях зі сніжних гір і запалюванням багать. Ну й, звичайно, печуть млинці, адже вони вважаються символом сонця. У 2016 році Масляна припадає на період з 7 до 13 березня.

Символ свята - млинці

Згідно з однією із версій, в основі виникнення слова Масляна лежить давній звичай випікання млинців. Ця традиція пов'язана з прагненням людей привернути до себе сонце, умовити його за допомогою млинців краще гріти замерзлу землю.

Зазвичай млинці пекли з гречаного, кукурудзяного та пшеничного борошна. Найчастіше в них додавали сир, гарбуз, картоплю, сметану та яблука. Млинці на Масляну їли на протязі всього дня, чергуючи їх з іншими смаколиками.

Напевно кожна жінка має власний секрет приготування млинців. Ну а ми пропонуємо вам зовсім нескладний рецепт, який зможе приготувати кожна господиня.

Блин

Блин

Рецепт млинців

Інгредієнти: 2 яйця, 1 ст. ложка цукру, 1/3 ч. ложки солі, 2,5 склянки молока, 5 повних з гіркою ст. ложок борошна, 2-3 ст. ложки рослинної олії.

Приготування: яйця, цукор і сіль збийте блендером. У збиту масу влийте молоко, всипте борошно і все перемішайте. Масло додайте в останню чергу. Ще раз все перемішайте і випікайте на розігрітій сковороді. Змастіть сковороду олією тільки під перший млинець, а далі не потрібно, так як у тісті її достатньо.

З чим їсти млинці?

Що найважливіше в млинцях? Звісно ж начинка!

Начинки для млинців можуть бути найрізноманітнішими, як солодкі, так і несолодкі. Ми пропонуємо вам деякі із них, а далі все залежить від вашої фантазії:

блинные мешочки

Несолодкі начинки:

  • грибна ікра;
  • зелена цибуля, варені яйця, рис;
  • оселедець з зеленою цибулею і вареними яйцями;
  • оселедець, плавлений сир, варена морква;
  • плавлений сир, варені яйця, часник, майонез;
  • рибні консерви в маслі з вареним яйцем;
  • смажений з ріпчастою цибулею м'ясний фарш, варені яйця;
  • терта бринза;
  • червона, чорна ікра;
  • шматочки червоної риби.

Сладкий блин

Солодкі начинки:

  • гарбуз з родзинками;
  • густе повидло і волоські горіхи;
  • морозиво, полите солодким фруктовим соусом (в холодний млинець);
  • припущені терті яблука, банан, зверху розтоплений шоколад;
  • проварений до густоти апельсиновий сік з цукром і корицею, краплею коньяку;
  • родзинки, чорнослив, волоський горіх, перемелені через м'ясорубку, і лимонний сік для в'язкості;
  • сир з вишнею;
  • сир, яблука терті, кориця;
  • сметана, збита з подрібненим ананасом. З ананасового соку зварити соус;
  • тертий шоколад, вершки, цукрова пудра і товчені горіхи.

Смачні рецепти начинок для млинців

Блины с семгойНачинка з сьомгою

Інгредієнти: 150 г слабосоленої сьомги, 100 г горіхів, 150 г вершкового сиру, 1 ст. ложка перетертого хрону, 1 ст. ложка сметани, сіль, перець, листя салату.

Приготування: горіхи подрібнюємо, сир добре розминаємо. Змішуємо сир, горіхи, хрін, сметану, сіль, перець. Тонко нарізаємо сьомгу. Змащуємо кожен млинець сирним кремом, зверху кладемо лист салату. Ще раз мажемо сирним кремом, потім кладемо сьомгу, загортаємо рулетом. Укладаємо млинці в герметичний контейнер і ставимо на півгодини в холодильник. Розрізаємо кожен млинцевий рулетик на частини і подаємо на листі салату.

Блин с бананом

Начинка з бананом і шоколадом

Інгредієнти:3 банана, сік половини лимона, 50 г вершкового масла, 1 ст. ложка меду, 0,5 ч. ложки кориці. Глазур: 2 ст. ложки молока, 4 ст. ложки цукру, 3 ч. ложки какао-порошку, 50 г вершкового масла.

Приготування: банани очищаємо, ріжемо на шматочки, видавлюємо сік лимона і перемішуємо. На сковороді розігріваємо вершкове масло. Викладаємо банани і смажимо їх на середньому вогні 3-4 хвилини. Коли банани стануть м'якими, додаємо корицю і вимикаємо. Приблизно через 5 хвилин до начинки додаємо мед і перемішуємо. З молока, цукру, какао-порошку і вершкового масла варимо шоколадну глазур (можна просто розтопити шоколадну плитку на водяній бані і додати до неї 2 ст. ложки молока). На млинець викладаємо бананову начинку і поливаємо її шоколадом. Можна також спочатку загорнути млинець, а вже потім полити його шоколадом.

Корисні млинці

Якщо ви відноситесь до прихильників правильного харчування, тоді перевагу необхідно віддати млинцям з ячмінної чи гречаної муки, замішаним на воді. Такі млинці менш поживні і краще перетравлюються організмом. Крім цього, є одна нехитра, але корисна порада: додати в начинку трохи хрону, щоб їжа швидше засвоїлась.

Варіантів апетитної і низькокалорійної начинки досить багато, наприклад:

  • варена куряча грудка з овочами;
  • гречана каша з припущеною цибулею;
  • злегка припущені у воді яблука і трохи родзинок;
  • сир з порубленою зеленю та трохи горіхів;
  • солодкий перець, помідори, горошок;
  • тунець, свіжі огірки та зелень.
Полезные блины

Полезные блины

Масляна – це одне з найвеселіших свят. Тиждень, який призначений для спілкування з близькими, рідними і друзями. А для віруючих людей – це також підготовка до Великого посту, яка присвячена не тільки веселощам, але й пробаченню образ та примиренню із ближніми.

Тож бажаємо вам веселої та смачної Масляної! І не забувайте, що вона вже незабаром!

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Масляна #млинці #гуляння #рецептблинов #полезныеблины #Масленица2016
Оголошення
live comments feed...